Kommentarer: 7
30. januar, 2012

Jan Arild Snoen

Jan Arild Snoen (f. 1964) er journalist og kommentator i Minerva og skriver fast for Aftenposten i spalten Internrevisjonen. Twitter: @jasnoen

Romney knuser Gingrich — og NTB

NTB sender ut en fullstendig utdatert forhåndsanalyse av Florida-valget. Og VG og Dagsavisen publiserer uten å blunke.

NTBs USA-skribent Nils Myklebost har sovet i timen. I en artikkel som i dag er publisert blant annet av VG-nett og Dagsavisens nettutgave, er det fremdeles Newt Gingrich som seiler opp i den amerikanske presidentvalgkampen. Det er nesten så man skulle tro den var skrevet forrige søndag, straks etter Gingrichs seier i South Carolina.

Men nei, NTB har faktisk fått med seg at Romney senere har overtatt ledelsen, men de underspiller dette faktum fullstendig:

Men meningsmålingene viser at Gingrich har vind i seilene også der, selv om de siste målingene viser Romney i ledelsen igjen.

Nate Silver har plottet målingene etter når de ble tatt opp, ikke når de ble offentliggjort, og der det er mulig, fått delt opp målingene som går over flere dager. Da ser vi at Gingrich skjøt i været søndagen etter seieren i South Carolina, men allerede fra mandag var klart på vei ned igjen. Romney har ledet på alle de 18 siste målingene, og Silvers modell spår nå en seier på nesten 15 prosentpoeng. Vind i seilene? Det må i så fall være motvind.

NTB gir også en skildring av Gingrich sine fortrinn i TV-debatter som hadde passet bedre for en uke siden:

Gingrichs store fordel i nominasjonsprosessen i et USA der TV-debattene er blitt stadig viktigere, er at han er en slugger i direkte konfrontasjoner.

Men forrige uke ble det avholdt debatter på mandag og torsdag, og det er tilnærmet konsensus blant kommentatorer om at Romney i disse to debattene var den offensive og Gingrich den passive, og at Romney vant klart.

Dersom du først skal lese en eldre analyse av Floridavalget, anbefaler jeg min egen fra 22. januar.

Twitter: @jasnoen

Kommentarer: 7

Minervavenn til artikkelannonse

 • HÃ¥kon Bjerkenes

  Liker også NTB her via E24: http://e24.no/makro-og-politikk/romney-vant-klart-i-new-hampshire/20140863.

  «Ron Paul har ingen sjanse til å bli nominert, og enkelte spekulerer på om han bruker valgkampen til (…)».

  Bastant politisk konklusjon fra et nyhetsbyrå.

 • http://twitter.com/GeorgeGooding George Gooding

  Norsk Telegrambyrå, back to its roots.

 • Captain Freedom

  Har sett de to siste debattene, og ordet knuser, er vel å ta sterkt i. Det er vel heller riktigere å si at debattene forandret seg ved at Romney fikk stå å slenge dritt mot Gingrich, istedetfor å motta spørsmål fra moderator og salen. Tirsdagsdebatten ble preget av en stille sal, mens debatten på torsdag ble preget av at salen var fylt med Romney tilhengere, og at moderator Wolf Blitzer igjen lot Romney ta drittpakkene fra tv-reklamene sine videre mot Gingrich i debattene.
  Har fulgt amerikanske valgkamper i mange år, og har aldri opplevd en så unison fordømmelse fra media, og eget partiapparat som Gingrich har fått den siste uken. Støtte fra Herman Cain som eneste lyspunkt.
  Det må være et paradoks at Romney oppleves som sterk når det ikke diskuteres politikk, men sladder og usannheter. Obama er en dårlig debattant, men Romney er faktisk verre. Blir Romney kandidaten så ser jeg for meg at de to blir enige om et historisk lavt antall debatter seg imellom.
  Forøvrig så leder Gingrich fremdeles på nasjonale målinger, samt at Santorum og Paul gjør at de konservative stemmene deles i tre. You ain’t seen nothin’ yet!

 • Jan Arild Snoen

  Captain: Jeg trodde det var åpenbart av sammenhengen og det jeg skriver om debattene at uttrykket «knuser» viser til meningsmålingene og Romneys kommende seier i Florida, ikke debattene.

  Forøvrig er jeg uenig i resten av din analyse.

 • Per

  Hei Jan Arild,

  Dersom Paul stiller uavhengig, hvordan blir situasjonen da, tror du?

 • Jan Arild Snoen

  Per: Spørsmålet ditt er off-topic, men jeg svarer likevel. (Men all oppfølgning ang. Paul vil bli slettet – Minerva har en egen artikkel på ham.)

  Vi har noen meningsmålinger på det, som viser at Paul ganske klart vil sikre Obamas gjenvalg. Dersom han faktisk stiller, tror jeg oppslutningen blir betydelig lavere enn de ca 15% som disse målingene viser. Men han kommer nok til å ta flere stemmer fra Romney enn fra Obama. Derfor kan det bli utslagsgivende. Men lite trolig at han stiller.

 • Martin Knutsen

  Det interessante i det siste er oppslutningen om valgene. Om jeg husker rett var det en nedgang i Florida på rundt 14% i forhold til sist, mens det i S. Carolina var betraktelig høyere turnout en sist. Det indikerer at en haug av Tea-Party folk har holdt seg hjemme i Florida, og en heler laber entusiasme for Romney innad i eget parti. Blogger som Legal Insurrection er jo mer hatefulle mot Romney nå en mot Obama, som er fascinerende.