14 blå valgkretser

Neste år skal det foregå valg i 19 kretser her i landet. De rødgrønne leder kun i Sogn og Fjordane.

Publisert Sist oppdatert

Neste år skal det foregå valg i 19 kretser her i landet. De rødgrønne leder kun i Sogn og Fjordane.

Å dele norske partier inn i klart definerte blokker, kan være en til dels misvisende øvelse. Både fordi vår konfliktlinjestruktur er flerdimensjonal og fordi regjeringsalternativene ofte er alt annet enn klare. Etter at Venstre og KrF nå har avklart at de støtter et alternativ til det sittende rødgrønne styret fram mot neste års stortingsvalg, gir toblokk-inndelingen noe mer mening. Grafene nedenfor viser mandatutviklingen mellom de rødgrønne (Ap+SV+Sp+Rødt) og borgerlige (H+Frp+KrF+V) i årets ni første måneder, basert på det månedlige gjennomsnittet av alle publiserte riksmålinger.         

De borgerlige har gjennom hele det siste halve året ligget an til totalt 100 mandater eller mer. 85 mandater holder for å kapre flertallet og frata de rødgrønne makten. Blir dette valgresultatet om et snaut år, så snakker vi om et blått valgskred.    

Går vi fra blokknivå og over på partinivå, så ser vi at Høyre i løpet av 2012 har innhentet Ap og gått forbi. Høyre har nå vært Norges største parti i flere måneder på rad.  

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS