Kampen om minnet

Hvis du bor ved siden av et minnesmerke over den mest traumatiske hendelsen i norsk etterkrigstid, er det rom for at du kan glemme?

Publisert

I TV-serien The Leftovers (HBO) har to prosent av verdens befolkning plutselig forsvunnet i løse lufta. Tapet har rammet helt tilfeldig. Noen har mistet en av sine nærmeste, andre opplevde å stå igjen uten noen familie i det hele tatt. Serien foregår i småbyen Mapleton, tre år etter hendelsen. I stedet for å prøve å forklare hvordan forsvinningen kunne skje, handler serien om effekten av tap og traume på enkeltmenneskene og fellesskapet.

Som følge av forsvinningen har det oppstått en rekke kulter og sekter, deriblant the Guilty Remnant. Medlemmene i denne kulten er hvitkledte og kjederøykende, de velger å ikke snakke, og kommuniserer kun med skrift. En absurd levemåte som blir enda merkeligere når målet deres ser ut til å være å minne folk om forsvinningen. 

«Påminnelse» blir riktignok et for svakt begrep. En riktigere beskrivelse er at sekten tvinger omgivelsene til å ta inn over seg hendelsen hele tiden. Dette er på ingen måte lavmælte og verdige markeringer, men snarere aggressive utfall rettet både mot familier som har opplevd tap og hele byen de holder til i.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS