Kampen om minnet

Hvis du bor ved siden av et minnesmerke over den mest traumatiske hendelsen i norsk etterkrigstid, er det rom for at du kan glemme?

Publisert

I TV-serien The Leftovers (HBO) har to prosent av verdens befolkning plutselig forsvunnet i løse lufta. Tapet har rammet helt tilfeldig. Noen har mistet en av sine nærmeste, andre opplevde å stå igjen uten noen familie i det hele tatt. Serien foregår i småbyen Mapleton, tre år etter hendelsen. I stedet for å prøve å forklare hvordan forsvinningen kunne skje, handler serien om effekten av tap og traume på enkeltmenneskene og fellesskapet.

Som følge av forsvinningen har det oppstått en rekke kulter og sekter, deriblant the Guilty Remnant. Medlemmene i denne kulten er hvitkledte og kjederøykende, de velger å ikke snakke, og kommuniserer kun med skrift. En absurd levemåte som blir enda merkeligere når målet deres ser ut til å være å minne folk om forsvinningen. 

«Påminnelse» blir riktignok et for svakt begrep. En riktigere beskrivelse er at sekten tvinger omgivelsene til å ta inn over seg hendelsen hele tiden. Dette er på ingen måte lavmælte og verdige markeringer, men snarere aggressive utfall rettet både mot familier som har opplevd tap og hele byen de holder til i.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her