NYHET

– Man kan bli katolikk av mindre

Det sier Rune Slagstad om forsøket på å strømlinjeforme Den norske kirke etter New Public Managements styringsprinsipper. Hvor kom ideen fra? Slagstad trekker linjene tilbake til sekstiåtteropprøret.

Publisert

– AKP (m-l) var bare en døgnflue, men Den norske kirke ble transformert av sekstiåtterne, sier Rune Slagstad.

Hvordan kan det ha seg at 97 prosent av representantene ved det frivillige kirkelige landsmøtet stemte borgerlig i 1969, mens Den norske kirke i 2022 kritiseres for å være et underbruk av SV? Hva skjedde på veien? I en tidligere artikkel har Minerva snakket med Jan Ove Ulstein om nettopp disse spørsmålene. Han mener kristensosialistenes partipolitiske radikale engasjement fikk bemerkelsesverdig liten motstand fra teologisk konservative de første årene – og at dette har bidratt til å muliggjør en venstredreining i kirken.

Dette kirkelige utslaget av sekstiåtteropprøret har vært underdekket, mener Slagstad, ikke bare i avisenes kultursider, men også av historikere. For mens sekstiåtternes manifestasjon i AKP (m-l) var en døgnflue, transformerte de samme sekstiåtterne en tusenårig kirkelig tradisjon.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS