9 av 10 aktive muslimer med innvandrerbakgrunn stemmer rødt

Arbeiderpartiet fortsetter å dominere blant ikke-europeiske innvandrere.  I 2017 tok de seks av ti stemmer i denne voksende velgergruppen.

Publisert Sist oppdatert

Statistisk Sentralbyrå har i dag offentliggjort en rapport om innvandreres valgadferd ved Stortingsvalget i 2017. I tillegg til den vanlige velgerundersøkelsen er det gjort en egen undersøkelse blant innvandrere for å få tilstrekkelig statistisk grunnlag, slik at antall respondenter med slik bakgrunn er omkring 6500. Det gjør det mulig å bryte tallene ned også på de største opprinnelseslandene.

I 2017 hadde syv prosent av de stemmeberettigede innvandrerbakgrunn, hvorav omtrent ett prosentpoeng er etterkommere. Andelen er omtrent doblet fra 2005, og så sent som i 1981 utgjorde innvandrerne bare en prosent, slik at disse velgergruppene veier stadig tyngre. Høyest er andelen i Oslo, med 20 prosent.

Fortsatt lav valgdeltakelse

Valgdeltakelsen er riktignok noe lavere – omkring 55 prosent mot 80 prosent for øvrige velgere, slik at andelen av avgitte stemmer også er lavere.

Det har vært en jevn, men liten stigning i valgdeltakelsen blant innvandrere fra 2001, men den er fremdeles lavere enn på 1990-tallet, noe SSB forklarer med at innvandrerbefolkningen nå er yngre, og deltakelsen er lavere i yngre aldersgrupper. Norskfødte med innvandrerbakgrunn har omtrent samme valgdeltakelse som sine foreldre.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS