Noen legger skumle planer

Mistroen til myndighetene, ikke minst på høyresiden, er så stor i mange land at den gir grobunn for en rik flora av konspirasjonsteorier. Mange er vanskelige å utrydde, særlig dersom de dreier seg om jøder.

Publisert   Sist oppdatert

Konspirasjonsteorier har vært utbredt til alle tider, men først i moderne tid finnes det målinger som kan si oss noe om omfanget, og nedenfor har jeg samlet et utvalg av slike. En liten andel i alle land vil tro på de merkeligste ting, men når andelen stiger til en femtedel, fjerdedel eller mer er det alvorlig, og gjerne et symptom på grunnleggende mistillit til myndigheter og medier. Og som vi skal se, er dette ofte tilfellet.

Slike målinger er ikke presise, fordi spørsmålene som stilles er kontroversielle. Da øker tvilen om svarene gjenspeiler virkeligheten. Noen respondenter kan reagere med å tulle litt. For eksempel er det litt vanskelig å tro at det faktisk er fire prosent av amerikanerne som mener at verden styres av reptiler som skifter utseende, slik de svarte i en PPP-måling i 2013. Andre kan skjule hva de faktisk mener, som når en stor andel muslimer ikke vil uttale seg om holocaust.

Jeg bruker ikke plass på å underbygge at det jeg beskriver som konspirasjonsteorier, faktisk er det, og ikke kan være sant. Teorier der det kan være rimelig grunn til tvil, som hva Bush-administrasjonen trodde de visste om Saddams masseødeleggelsesvåpen, er utelatt. Men når fornuftige mennesker kan være mindre enn 100 prosent sikre, som Kennedy-mordet og terrorangrepet i USA i 2001, men der det likevel er god grunn til å tro at alternative forklaringer ikke holder, er sakene med.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her