Utviklingsministeren vil ha bedre utnyttelse av bistandspengene

Men opposisjonspartiene mener utviklingsminister Nikolai Astrups planlagte omorganisering av Norad vil svekke direktoratets faglige kompetanse. Tidligere fagsjef i Norad er enig.

Publisert   Sist oppdatert

Denne uken varslet utviklingsminister Nikolai Astrup (H) at regjeringen vil omorganisere NORAD - Direktoratet for utviklingssamarbeid. NORAD er i dag fagetat underlagt Utenriksdepartementet, som gir faglige råd og kvalitetssikrer og evaluerer norske bistandsmidler, som i 2018 ligger på 35,1 milliarder kroner.

Ifølge NTB vil regjeringen nå flytte de ansatte som jobber med faglige anbefalinger knyttet til politiske målsettinger i Norad til Utenriksdepartementet. Hensikten, ifølge utviklingsministeren, er å rendyrke Norad som et forvaltningsorgan med ansvar for teknisk tilskuddsforvaltning.

– At regjeringen legger opp til å flytte fagkompetansen fra Norad til UD og omgjøre Norad til en utbetalingssentral, er ikke en rendyrking, men en radbrekking av Norad. De tappes for bistandsfaglig kompetanse, sa stortingsrepresentant for KrF, Kjell Ingolf Ropsland under utviklingsministerens utviklingspolitiske redegjørelse i Stortinget 3.mai.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her