Kvinner har god grunn til å ta abort ved påvist Downs syndrom

Det er gode grunner til å ta på alvor den magefølelsen de aller fleste foreldre har, om at det å få et friskt barn med alle muligheter er å foretrekke.

Publisert Sist oppdatert

Min uheldige formulering om at personer med Downs syndrom ikke kan leve fullverdige liv, fikk både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og statssekretær Bjørnar Labaak til å tenne på sine respektive plugger.

Å snakke om liv som om de ikke er fullverdige, er uheldig fordi det ser ut til å stride med ideen om menneskeverd, at alle mennesker uavhengig av funksjonsevne, nytteverdi og livskvalitet har en verdi i seg selv. Sett i sammenheng med at folk allerede oppfatter meg som en kjølig utilitarist, som ikke tar på alvor at mennesker er hele universer i seg selv, er det lett å forstå at folk reagerer.

Men at ingen av mine kritikere er blitt blidgjort av at jeg tok selvkritikk på begrepsbruken og presiserte at jeg med fullverdig liv mente noe i nærheten av livskvalitet, tyder på at uenighetene stikker dypere. Spørsmål jeg har fått jevnlig den siste uka har vært: Hvem er du til å definere et liv utenfra? Hvordan kan du si at et liv er bedre enn et annet? Og hvorfor trenger vi en slik utenfra-vurdering av et annet menneskes liv?

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS