NYHET

Mange amerikanske skoler bærer navnet til landets 16. president Abraham Lincoln. Presidenten hedres også med et eget monument i Washington D.C.

Abraham Lincoln og George Washington er for kontroversielle for å ha skoler oppkalt etter seg i San Francisco

Nå har skolestyret i byen bestemt at 44 skoler oppkalt etter problematiske historiske personer skal endre navn.

Publisert

I USA har det i årevis pågått en debatt om offentlige parker, bygg og statuer som hedrer generaler og ledere av sørstatene som brøt ut av unionen i 1961. Den ideelle organisasjonen Equal Justice Initiative (EJI) har funnet over 240 skoler i landet som er oppkalt etter sørstatsledere. Siden 2014 har over 30 skoler skiftet navn for å fjerne slike referanser, ifølge EJI.

Denne uken tok storbyen San Francisco det et skritt videre, da skolestyret i San Francisco Unified School District stemte for å endre navnet på 44 skoler. Arbeidet startet i kjølvannet av angrepene i Charlottesville sommeren 2017, skriver skoledistriktet på sine nettsider. Distriktet er Californias syvende største og utdanner årlig over 57 000 elever.

Noen av skolene er i dag blant annet oppkalt etter grunnlovsfedrene George Washington og Thomas Jefferson, sittende senator Dianne Feinstein og tidligere president Abraham Lincoln. Andre har fått sine navn fra mer kontroversielle figurer som Junipero Serra – en katolsk helgen som deltok i koloniseringen av California på 1700-tallet – og skoleinspektøren James Denman, som nektet kinesiske elever en offentlig utdanning.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS