KULTUR

Etter Eichmann

Hva er det med Arendts bok om «skrivebordsmorderen» Adolf Eichmann som gjør at vi fortsatt krangler om den 60 år senere?

Publisert

Da Adolf Eichmann ble stilt for retten i Jerusalem i 1961, var det intet mindre enn en sensasjon. 700 journalister fra hele verden møtte opp for å følge åpningen av rettssaken, og flere titalls tusen israelere valfartet til rettssalen for å få lagt sine øyne på mannen som mer enn de fleste andre hadde gjort Holocaust mulig.

At Eichmann sto tiltalt mer enn et tiår etter Nazi-Tysklands fall, var en begivenhet i seg selv. Etter det umiddelbare oppgjøret etter andre verdenskrig hadde takten på tiltaler mot dem som i praksis gjennomførte politikken om utryddelse av jødene, avtatt.

Omstendighetene som hadde ledet Eichmann til tiltalebenken, bidro også til å gjøre rettssaken mer oppsiktsvekkende: Eichmann klarte i krigens siste dager å flykte uoppdaget til Argentina, hvor han levde i årene frem til rettssaken. Israelsk etterretning fikk etter hvert ferten om hvor han befant seg, og i 1960 kidnappet de Eichmann og fraktet ham til Israel.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS