Flere innvandrere reduserer støtten til innvandringskritikerne

Forskningen gir langt fra entydige svar, men tyder på at en høy andel innvandrere i et område reduserer negative holdninger til dem, og oppslutningen om innvandringsfiendtlige partier.

Publisert Sist oppdatert

Det tyske valget forrige søndag ga stor fremgang for høyrenasjonale AfD. Partiet nådde en topp i etterdønningene av asylbølgen i 2015 og omkring 15 prosent oppslutning på flere målinger, men falt litt tilbake etter intern strid. På slutten av valgkampen pekte pilene igjen oppover, og partiet slo meningsmålingene klart med et resultat på 12,6 prosent.

Både tyske (her Der Spiegel og Süddeutsche Zeitung) og utenlandske medier (her Financial Times) har merket seg at det bor få utlendinger der AfD står sterkt. Der Spiegel bemerker at dette er endring siden forrige valg, da partiet oftere gjorde det bedre i områder med høy innvandrerandel. Samtidig har AfD, som begynte som et parti som først og fremst var opptatt av kamp mot EU, og som hadde en til dels liberalistisk økonomisk profil, blitt et mer rendyrket antiinnvandringsparti.

Også dersom man ser på utviklingen i andel innvandrere i den senere tid, viser Financial Times at det er en negativ sammenheng, altså der innvandrerbefolkingen har økt sterkt, har AfD gått minst frem. De har riktignok bare sett på de østlige delstatene, AfDs kjerneområde.  (Slik korrelasjon møtes på ytre høyre med anekdotiske bevis – det trekkes frem enkelte områder der det er motsatt. Og slike finnes absolutt, også i øst. Lars Peder Nordbakken besøkte en slik bydel i Berlin før valget).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS