KORTE NYHETER

NATO-rapport: Ambisjonsnivået i Afghanistan var for høyt

En evaluering påpeker at oppdraget i Afghanistan har styrket alliansen på flere måter, men erkjenner de vanskelige konsekvensene av å utvide oppdrag og ta på seg flere forpliktelser.

Publisert

Utenriksministrene fra NATO-landene diskuterte onsdag evalueringen av det nesten 20 år lange oppdraget i Afghanistan under utenriksministermøtet i Riga. Evalueringen ble bestilt av generalsekretær Jens Stoltenberg etter den kaotiske uttrekningen av vestlige styrker og personell i august, og Talibans maktovertagelse i landet.

Evalueringen har sett på militære og politiske aspekter ved oppdraget mellom 2001 og 2021, og slik dekket den helhetlige tilstedeværelsen gjennom perioden.

Blant konklusjonene fra evalueringen skriver NATO blant annet at oppdraget i Afghanistan demonstrerer hvor sterk alliansen kan arbeide mot et felles mål, både gjennom politisk og militært samarbeid. Alliansen skriver at denne styrken må bevares når NATO og organisasjonens samarbeidsland går en farligere og mer kompleks global sikkerhetssituasjon i møte. Krisehåndtering bør fortsatt være en av NATOs kjerneoppgaver, slår evalueringen fast.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her