Afrika blir grønnere

Ny forskning: De siste tyve årene har 36 prosent av Afrika blitt grønnere, mens skogen har vært på tilbakegang i bare 11 prosent av kontinentet.

Publisert Sist oppdatert

I en artikkel publisert i Nature Ecology & Evolution i mars (Brandt et al), presenterer et team med blant annet danske forskere resultatet av satelittmålinger som viser en betydelig forbedring for Afrikas skoger fra 1992 til 2011. (Undersøkelsen dekker Afrika sør for Sahara. I nord er og forblir vegetasjonen beskjeden). Forskningen er også omtalt av det danske nettstedet videnskab.dk.

Det er særlig i byområdene at skogene er redusert, noe som er naturlig på et kontinent der befolkningen øker kraftig, særlig i storbyene. Befolkningsveksten var syv ganger høyere i områder der skogen trakk seg tilbake enn der den bredte seg ut. I tillegg til urbanisering, medfører økt befolkning at skogsområder gjøres om til jordbruksland, og til behov for land til infrastruktur.

Men i positiv retning drar det at mer karbondioksid i atmosfæren har en gjødslingseffekt, og at store deler av kontinentet også har opplevd mer nedbør som en del av klimaendringene. Det er særlig i tørre områder i det sørlige Afrika og deler av Sahel at vegetasjonen har tatt seg opp, og økt nedbør er hovedforklaringen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS