Megademning på Nilen kan utløse afrikansk vannkrig

Norge lovet over 100 millioner kroner til utbygging av vannkraft i Etiopia, men det etiopiske prosjektet ble ikke helt som man hadde forestilt seg.

Publisert Sist oppdatert

I mange år bidro Norge med kompetanseoverføring til bygging av vannkraft i Etiopia, men utbyggingen av vassdragene i det øst-afrikanske landet har tatt en ny og uventet vending. Det har bidratt til å øke krigsfaren mellom Etiopia og Egypt, som er avhengig av det samme vannet. Og i juli ble lederen for det etiopiske prosjektet funnet død med et kulehull bak høyre øre. 

På den blå Nilen er byggingen av det som vil bli Afrikas største demning snart ferdig. Prosjektet, som av etiopiske myndigheter er døpt «The Grand Renaissance Dam», vil bli hele 1,8 kilometer langt, være i stand til å demme opp 74 milliarder kubikkmeter med vann, og oversømme et område på hele 1.680 kvadratkilometer. Det tilsvarer ti ganger arealet til Washington DC, eller fire ganger Oslo kommune, inkludert Marka.

I Etiopia kommer dammen med et løfte om økonomisk utvikling. Ved ferdigstillelse vil anlegget være i stand til å produsere 16 000 gigawatt timer årlig med ren energi. Noe som vil innebære mer enn en reell dobling av landets energiproduksjon.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her