Terrorfrykten avtar i Europa

Aftenposten bruker gamle og mindre relevante data når avisen påstår at Europas velgere er mest opptatt av terror. NÅ RETTET.

Publisert Sist oppdatert

”Terror er nå viktigste sak for velgerne i Europa” forkynner Aftenposten på sin forside i dag. I det to siders oppslaget er overskriften litt annerledes, og mindre feil: ”Europas velgere setter terror og innvandring øverst”.

Bakgrunnen er EUs halvårlige Eurobarometer, en meningsmåling opptatt i alle medlemslandene som ble offentliggjort i går, med data samlet inn i november. Men Aftenpostens Øystein Kløvstad Langberg og Christina Pletten overser at det stilles tre spørsmål i undersøkelsen. Det første er hvilke to bekymringer (concerns) som er viktigst på EU-nivå, det andre er hvilke som er viktigst for deres eget land, og det tredje er hva som er viktigst for dem personlig.

Aftenposten omtaler bare det første, og som de to figurene viser, er det stor forskjell. Mens EUs innbyggere mener at de klart største utfordringene for EU er innvandring og terrorisme, er de i eget land mest opptatt av arbeidsledighet. Terrorisme kommer først på syvendeplass med 14 prosent og er derfor ikke med i figuren. En nærliggende tolkning er at de mener at innvandring og terror mer er en trussel for andre deler av EU enn deres eget land.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her