Monsterskremsel

Aftenpostens Sveinung Berg Bentzrød dikter opp at en TØI-rapport har konkludert med at modulvogntog gir kraftig økt risiko for dødsulykker.

Publisert Sist oppdatert

I dag skriver Aftenposten om de store vogntogene som har vært tillatt på norske veier siden 2014, og som går under navnet modulvogntog, eller ”monstervogntog” på tabloidspråket.

Overskriften:

”Monstervogntog øker dødsrisikoen på veiene.”

I brødteksten i nettversjonen heter det i ingressen:

”Ekstra store vogntog slipper til på stadig flere norske veier. De gir økt risiko for dødsulykker, varsler en fersk rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI).”

I papirversjonen heter det i brødteksten:

”De har også fått navnet monstervogntog og de gir kraftig økt risiko for dødsulykker, hevder Transportøkonomisk institutt i en rapport.”

Jeg sjekker rapporten – s. 60-61.

”Større lastekapasitet på vogntogene kan redusere antall transporter, og når motparten er den som oftest utløser møteulykkene, vil færre lastebiler på veiene påvirke til færre kollisjoner. Men når tillatt lengde øker med 35 % (fra 18,75 til 25,25 m) og tyngden med 20 % (fra 50 til 60 tonn), kan det også tenkes at dette vil kunne få implikasjoner på sikkerheten som virker i motsatt retning.” Og så listes disse implikasjonene.

Vi har altså en faktor som trekker mot færre ulykker – færre biler på veiene, men andre faktorer ”kan tenkes” å dra i motsatt retning. Det er ingenting i rapporten som underbygger Berg Bentzrøds alarmistiske konklusjon.

Jeg tar kontakt med forfatteren av rapporten, TØIs Per Andreas Langeland, som ikke kjenner seg igjen, og varsler at TØI vil følge opp saken senere på dagen. Da kontakter jeg Berg Bentzrød via twitter, for å gi ham en sjanse til å rette opp før det blir en sak av det. Han viser seg å tilhøre gruppen ”journalister av Guds nåde”, som ikke gjør feil. Twitterkommunikasjonen er gjengitt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS