NYHET

Universitetet i København
Universitetet i København

Rasismeanklager mot verdenskjent forsker

Ole Wævers teorier om sikkerhetisering beskriver hvordan sikkerhet blir benyttet som trumfkort når politiske beslutninger fattes. Nå blir han anklaget for rasisme av to forskere i PRIOs tidskrift Security Dialogue.

Publisert Sist oppdatert

Ole Wæver er verdenskjent for å ha grunnlaget den såkalte Københavnskolen innen studiet av sikkerhetspolitikk på 1990-tallet, der man blant annet har formulert teorien om “sikkerhetisering”. Teorien beskriver hvordan spørsmål som blir gjort til et sikkerhetsanliggende, får forrang når politiske beslutninger fattes.

I Wævers teori beskrives det hvordan politiske aktører lykkes med å gjøre et politisk spørsmål til et sikkerhetsanliggende, og hvordan dette igjen påvirker handlingsrommet for politikken. Teorien er for eksempel er egnet til å forklare hvorfor y-blokken ble revet, og ikke bevart. Eller hvorfor politiske stemmer som ønsker å begrense migrasjon, ofte forsøker å gjøre spørsmålet til et sikkerhetsanliggende, i håp om å fremtvinge endringer.

Wæver selv argumenterer for at slik sikkerhetisering ofte kan føre til ubalanserte politiske beslutninger, der beslutningtakere overfokuserer på bestemte typer risiko, samtidig som mindre kjente risikofaktorer eller andre politiske hensyn ignoreres. Og samtidig at politikere ofte vil lete etter sikkerhetspolitiske instrumenter og virkemidler for å løse problemer og utfordringer som verken er militære eller sikkerhetspolitiske trusler.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her