Det finnes ingen god dødshjelpslov

En hver dødshjelpslov vil være ustabil og beveges mot ytterligere liberalisering.

Publisert Sist oppdatert

I artikkelen «Problematisk dødshjelp» skriver Lars Kolbeinstveit om boken jeg har skrevet med min kone (Jeg vil dø). Dette er i det store og hele interessante tanker og refleksjoner; jeg er enige i mange av dem. For eksempel, ideen om at «livet forplikter» – som ble formulert av Viktor Frankel, og som Kolbeinstveit henviser til – fanger definitivt ett av bokens vesentlige aspekter, selv om dette ikke fremkommer eksplisitt.

Her skal jeg imøtegå Kolbeinstveit innvending mot boken, nemlig at det faktisk kan finnes en såkalt «moderat» posisjon – det vil si, at en eventuell dødshjelpslov ikke må gli ut. Kolbeinstveit antyder ikke noen konkrete uenigheter med analysen, men han hevder liksom at det er et slags faktum at en slik posisjon finnes.

Det finnes ingen god dødshjelpslov

I boken vurderer vi hvorvidt argumentene for dødshjelp er overbevisende. Vi mener bestemt at de ikke er det. Men vi erkjenner at enkelte vil la seg overbevise av argumentene – eksempelvis fordi de aksepterer nyttemaksimerende moralteorier, noe vi ikke gjør.

De som lar seg overbevise av argumentene står imidlertid ovenfor følgende problem: Det er ikke mulig å utforme noen god dødshjelpslov. Hvorfor ikke? Enhver dødshjelpslov vil være ustabil i den forstand at en hver dødshjelpslov vil beveges mot ytterligere liberalisering.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS