NYHET

– Lukasjenkos budskap til sine fiender er at han kan få tak i dem, hvor enn de befinner seg

Men Inna Sangadzhieva ved Den norske Helsingforskomité mener Hviterusslands president har skapt store problemer for seg selv etter helgens flykapring.

Publisert

En statlig flykapring. Det er en av betegnelsene som brukes etter den dramatiske hendelsen søndag, da et Ryanair-fly på vei til Vilnius fra Athen ble tvunget til å nødlande ved flyplassen i den hviterussiske hovedstaden Minsk. Flyet ble fanget opp av et jagerfly som eskorterte det til flyplassen. Hviterussiske myndigheter hevder de mottok en bombetrussel mot flyet, og derfor tvang det på bakken.

Det myndighetene fjernet fra flyet etter landingen var imidlertid ingen bombe, men den hviterussiske journalisten og aktivisten Raman Pratasevitsj og hans kjæreste, som var på vei hjem til sitt eksil i Litauen etter en ferietur.

Pratasevitsj ble arrestert, og er den ferskeste av de politiske fangene Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har sperret inne siden landets presidentvalg i august 2020. Dagen etter dukket en video av Pratasevitsj i varetekt opp hvor han erklærte seg skyldig i å ha «organisert masseopptøyer».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her