Ilja Jasjin tok denne selfien under en arrestasjon våren 2021.
Ilja Jasjin tok denne selfien under en arrestasjon våren 2021.

Russisk opposisjonspolitiker arrestert: – Vil hindre meg i å drive valgkamp

Ilja Jasjin er en prominent kritiker av Putin og krigen i Ukraina. Han mener arrestasjonen er begynnelsen på en straffesak ment for å holde ham vekk fra organiseringen av høstens lokalvalg i Moskva.

Publisert

Russiske myndigheter slår stadig kraftigere ned på opposisjonen. Tusenvis av russere er arrestert i månedene etter at landets lovgivende forsamling innførte en lov mot å spre såkalte «usannheter» om krigen i Ukraina. Loven har også ført til at en rekke uavhengige medier har måttet legge ned driften.

Mandag ble opposisjonspolitikeren Ilja Jasjin arrestert av russisk politi mens han skal ha besøkt en park i Moskva med sin kjæreste. Jasjin er en av lederne for opposisjonsgruppen Solidaritet, og har bakgrunn fra partiet PARNAS, som ble opprettet av blant andre den drepte opposisjonslederen Boris Nemtsov.

I juni 2021 ble Jasjin nektet å stille til parlamentsvalg, etter at russiske myndigheter anså ham som «ekstremist». Jasjin selv mente den gang at avgjørelsen skyldtes hans støtte til den kjente opposisjonspolitikeren og antikorrupsjonsaktivisten Aleksej Navalnyj.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS