KORTE NYHETER

Aleksej Navalnyj
Aleksej Navalnyj

Navalnyj reiser tilbake til Russland søndag – risikerer umiddelbar fengsling

Russiske fengselsmyndigheter hevder den prominente Putin-kritikeren har brutt vilkårene fra en betinget dom i 2014 og ber om at han arresteres.

Publisert

Den russiske dissidenten Aleksej Navalnyj annonserte i dag på Instagram at han reiser hjem til Russland søndag 17. januar. Navalnyj har siden august i fjor oppholdt seg i Tyskland, der han har mottatt behandling etter å ha blitt forgiftet med nervegiften novitsjok. Giften ble utviklet av Sovjetunionen under den kalde krigen, og ble blant annet brukt mot den russiske avhopperen Sergej Skripal og datteren hans i Salisbury i 2018. Navalnyj har beskyldt Russlands president Vladimir Putin for å stå bak forgiftningen av ham, noe russiske myndigheter benekter.

Nå ser det ut til at Navalnyj risikerer å arresteres idet han ankommer hjemlandet. Ifølge ham selv ønsker russiske fengselsmyndigheter å sette ham bak lås og slå for angivelig å ha brutt vilkårene for en betinget dom han mottok i 2014.

«Putin er så rasende at jeg overlevde hans forgiftning at han beordret FSIN [den føderale fengselstjenesten] til å gå til retten og kreve at den suspenderte straffen min ble endret til en reell dom», skrev Navalnyj i går på Twitter med en skjermdump av forespørselen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS