Lunkne til sosialismen

Ny måling: Bare en av fire amerikanere sier at de er klare for en sosialist som president. Det skaper problemer for Bernie Sanders.

Publisert Sist oppdatert

Det snakkes mer om sosialisme i USA for tiden enn på svært lenge. Presidentkandidat Bernie Sanders har riktignok alltid omtalt seg selv som demokratisk sosialist, men nå har han fått selskap av flere og yngre fjes, først og fremst Alexandria Ocacio-Cortez, populært kalt AOC. Det har medført at president Trump og andre republikanere har gått til motangrep.

Mens Sanders og AOC snakker mest om nordisk sosialdemokrati, forsøker Trump å assosiere begrepet og demokratene med mer ekstreme former, gjerne Maduro-regimet i Venezuela. Selv om dette er urimelig, får han drahjelp av at verken Sanders eller AOC vil anerkjenne Juan Guaido som Venezuelas legitime president.

En ny måling for NBC/Wall Street Journal tyder på at denne økte oppmerksomheten ikke har gitt vesentlige endringer i den jevne amerikaners syn på sosialisme. Forrige gang spørsmålet ble stilt, i september i fjor, hadde 19 prosent et positivt syn på sosialisme – i februar i år var det 18 prosent, mot 50 prosent med et negativt syn. Tilsvarende for kapitalismen var 52 og 50 prosent positive. (Andelen positive er lavere her enn i andre målinger, siden NBC gir muligheten til å svare «nøytral».)

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS