Empati er ingen snarvei til god etikk

I en tid hvor teknologi og teknologiutvikling handler mer og mer om etikk, er bøker som "Future Ethics" savnet i det norske markedet.

Publisert Sist oppdatert

Lenge har et av favoritt-uttrykkene i Silicon Valley og i andre innovative teknologimiljøer vært «Move fast and break things». Dette er ikke lenger et godt mål på suksess – snarere bør det i dag være tvert om. «Kjør fort og drep ting» kan bli konsekvensen hvis klassisk moraletikk ikke ligger til grunn ved utvikling av selvkjørende biler.

Dette er et eksempel på hva Cennydd Bowles’ bok Future Ethics (2018) handler om. Som vi vet, er vi kommet dit nå at vi kan og bør se en viss læringseffekt av tidligere års solide feilsteg innen anvendt teknologi. Tenk på Facebooks analytiske skandaler , teknologiselskapers chatboter som utvikler seg til å bli rasediskriminerende uhyrer når de blir sluppet fri, diskriminerende algoritmer.

Eksemplene er mange, og Cennydd Bowles, en engelsk produktdesigner med mange års erfaring innen produktdesign såvel som tjenestedesign, har et godt utgangspunkt for å mene noe om etikk i forbindelse med teknologiutvikling – eller mer spesifikt, tjenesteutvikling.  Future Ethics er en bok alle kan lese, uavhengig av om du er lidenskapelig opptatt av de etiske sidene av teknologidesign i det daglige eller ikke. Boken gir mening både for de som er nye i feltet og de som kjenner til både filosofiske begrep og problemstillinger fra tidligere av.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS