INNSIKT

Motstridende uttalelser sår tvil om kinesiske rådata

Viruset RaTG13 er 96,2 prosent identisk med SARS-CoV-2. Det skal skal ha blitt funnet på flaggermusen Rhinolophus affinis i en forlatt gruvesjakt, der flere arbeidere pådro seg en ukjent lungesykdom i 2013

Viruset RaTG13 ble funnet i en gruvesjakt i 2013 der flere gruvearbeider ble syke med en mystisk lungesykdom. Wuhans Virologiske Institutt skrev først at viruset ikke ble kartlagt før 2020, men nå gir virusforsker Shi Zhengli en annen forklaring.

Publisert Sist oppdatert

3. februar 2020 publiserte forskerne ved Wuhan Virologiske Institutt sin første artikkel om SARS-CoV-2 viruset, som siden har forårsaket en global pandemi.

I artikkelen ved navn A pneumonia outbreak associated with a new coronavirus of probable bat origin sammenligner forskerne i Wuhan SARS-CoV-2 viruset med andre kjente virus. Og de publiserer samtidig sekvensen til et inntil da helt ukjent virus, ved navn RaTG13, som er 96,2 prosent identisk med SARS-CoV-2. Artikkelen har allerede oppnådd 3261 siteringer, og er utvilsomt en av de mest innflytelsesrike vitenskapelige publikasjonene i 2020.

Blant annet bygger artikkelen The proximal origin of SARS-CoV-2 av Kristian Andersen et al. på funnet av RaTG13-sekvensen. Artikkelen argumenterer for hvordan viruset mest sannsynlig har oppstått i naturen. Andersens artikkel har igjen over 400 siteringer så langt i 2020.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS