Kommentar

Alliansen kaster kortene

Ulf Kristersson må oppgi sitt forsøk på å danne ny regjering, dermed ligger ballen hos Stefan Löfven.

Bilde: Wikimedia Commons

I Sverige øker sannsynligheten for enten nyvalg eller en ny regjering ledet av Socialdemokraterna.

Moderaternas leder Ulf Kristersson annonsert i går på sin Facebook-side at han med dette gir opp forsøket på å danne regjering.

Minerva har tidligere beskrevet prosessen for å danne regjering i Sverige, der en regjering regnes som valgt om den ikke får et flertall av stemmene mot seg. Siden 2. oktober har Kristersson (M) på oppdrag fra talmann (stortingspresidenten) Andreas Norlén (M) ført samtaler med de andre partiene i et forsøk på å danne flertall for en ny regjering ledet av Moderaterna.

På Kristerssons Facebook-side fremkommer det at han først har forsøkt å få flertall for en regjering utgått av de fire borgerlige alliansepartiene (M, KD, C og L). Dette forsøket har ikke uventet strandet.

Alliansepartiene har kun 143 mandater i riksdagen. De var derfor avhengig av støtte enten fra Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna for å oppnå flertall. Socialdemokraterna har lenge signalisert at det var uaktuelt å sette inn en slik regjering, mens Sverigedemokraterna på sin side har uttalt at de ikke vil støtte en slik regjering uten at den også gir dem innflytelse. Det har sentrumspartiene Centern og Liberalerna utelukket. Kristerssons forsøk var dermed dødt før det startet.

En overaskende detalj i Kristerssons utspill er likevel at han også har benyttet tidsrommet til å sondere andre regjeringsalternativ, der ikke alle alliansepartiene inngår. På Facebook skriver Kristersson:

Mitt andra alternativ bygger på följande princip: om inte hela Alliansen bildar regering, så vill jag ha en regering med så mycket Allians som över huvud taget är möjlig. Med Alliansens politik. I Alliansens anda. På Alliansens villkor. Det är det jag kallade 3-2-1. 

Med denne strategien mener Kristersson at Moderaterna og Kristendemokraterna skal danne regjering som får støtte fra de to sentrumspartiene (C og L) og Sverigedemokraterna, men dette forsøket har også blitt avvist av Centern og Liberalerna.

At dette alternativet nå er luftet og avvist er gode nyheter for Socialdemokraternas leder Stefan Löfven. Gjennom å ta opp alternativer som ikke inkluderer de to sentrumspartiene kan Kristersson ha bidratt til å skyve Centern og Liberalerna fra seg.

Dermed øker sjansen for at Löfven kan lokke disse over i sin koalisjon og skape en sentrum-venstre regjering. I dag ble det klart at talmannen har tildelt det neste forsøket på å danne regjering til nettopp Löfven. Han vil nå i likhet med Kristersson få to uker på seg til å lykkes.

De to mellompartienes utgangspunkt er fremdeles å få til en blokkoverskridende regjering som også inkluderer Moderaterna og Kristdemokraterna. Men siden disse Moderaterna og Kristendemokraterna sier klart nei til noe slikt, kan Löfven lykkes i å lokke C og L to over til seg. Det er det absolutt mulig å få til dersom stemningen mellom de borgerlige alliansepartiene nå har surnet.

I følge svensk parlamentarisk sedvane skal det tildeles opp til fire forsøk på å danne regjering. Dersom ingen lykkes skal det etter grunnloven utskrives nyvalg. Det alternativet rykker stadig nærmere.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden