Alltid en unnskyldning

Det er ikke så ofte en ekte konservativ samfunnsdebattant snakker om klima. Anledningen burde vært brukt på å faktisk komme med klimapolitikk.

Publisert Sist oppdatert

Pål Mykkeltveit skriver i et svar på min spaltetekst at konservative nok ikke vil akseptere mine og MDGs premisser for klimapolitikken. Det synes jeg selvfølgelig at de bør, men først vil jeg berømme Mykkeltveit for å ta bladet fra munnen og tørre å ta “k-ordet” i sin munn (klima, ikke konservatisme). Det går lang tid mellom hver gang en konservativ diskuterer klima, så jeg ønsker selvfølgelig å ta utfordringen!

Det kan godt være at jeg ikke forstår konservatismen så godt, men jeg tror heller ikke Mykkeltveit forstår mine premisser. Slik jeg forstår Mykkeltveit har han to premisser selv: det første er at vi må gjennomføre den klimapolitikken som er effektiv, og den andre er at Norge er et så lite land at selv om “hele landet vårt hadde blitt skylt på havet, hadde det ikke hatt noen merkbar innvirkning på klimaendringene”.

Det første først - her er vi helt enige. Problemet er at når Mykkeltveit skriver at konservative ikke vil være med på MDG sin politikk, må jeg nesten spørre om hvilken klimapolitikk de da vil være med på? Den første tiltaksutredningen for klimakutt i Norge kom i 1990 og er skrevet på skrivemaskin. Den første utredningen av kostnadene ved et grønt skatteskifte kom få år etterpå. Det bør være mulig etter snart 30 år for konservative å peke ut hvilke "effektive klimatiltak" de faktisk er for, og kjempe for dem.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her