NOTIS

Jordan Moss og Peter J. O’Connor fant at deltakerne i studien som sognet til Alt-right på den ene siden, og den delen av woke venstreside som mener aggresjon og makt er viktig for å nå ideologiske mål på den andre siden, deler sterke personlighetstrekk.

Forskere finner likheter i personligheter forbundet med «alt-right» og det «woke» venstre

De som trekkes mot ytterliggående ideologier deler «mørke» personlighetstrekk.

Publisert

En rekke studier har tidligere vist at det er en sammenheng mellom personlighetstrekk og politiske overbevisninger. Disse studiene har imidlertid hovedsakelig fokusert på politiske overbevisninger som er mainstream, det vil si, for eksempel, «høyresiden» versus «venstresiden», eller «konservativ» versus «liberal».

I sommer ble det publisert en studie i det fagfellevurderte tidsskriftet Heliyon som analyserer personlighetstrekk forbundet med mer ytterliggående politiske ideologier – nærmere bestemt «alt-right» på høyresiden, og den «woke» venstresiden.

Studien, forfattet av Jordan Moss og Peter J. O’Connor ved Queensland University of Technology, ser nærmere på særlig tre personlighetstrekk – den såkalte «mørke triaden»: machiavellisme (forbundet med manipulasjon, kaldhet og likegyldighet til moral), narsissisme (stort behov for oppmerksomhet og beundring, og overdreven oppfatning av egen betydning) og psykopati (egosentrert tankegang og manglende empati).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS