Til høyre for Sverigedemokratene

Sverigedemokratene utfordres for tiden fra høyre. Det er usikkert hvor mange stemmer Alternativ för Sverige faktisk vil klare å kapre, men de er en utfordring for et parti som har jobbet hardt for å fjerne seg fra barberte skaller og nazihilsener og bli et demokratisk innvandringskritisk parti.

Publisert Sist oppdatert

Sverige herjes for tiden av store skogbranner. Samtidig har frivillige fra hele landet kommet for å hjelpe til med ulike oppgaver. Blant dem som tilsynelatende har kommet for å hjelpe, er medlemmer av partiet Alternativ för Sverige (AfS). Forrige uke la partiet ut bilder og videoer på facebook og twitter der de tre lederfigurene William Hahne, Gustav Kasselstrand og Viktor Södermark poserte med ansiktene fulle av sot, i ferd med å slukke en skogbrann i Pålsgård i Jämtland. De tre hadde for anledningen tatt en pause fra politikken og reist til Jämtland for å hjelpe til. De oppfordret alle svensker til å gjøre det samme.

Det tok ikke lang tid før folk begynte å påpeke underlige detaljer i bildene: Soten på de gule vestene minnet mistenkelig om håndavtrykk fra noen som allerede hadde smurt inn ansiktet. Buksene deres var tilsynelatende rene, det samme var de fortsatt velpleide frisyrene. Ingen virket heller særlig påvirket av røyk. Snart kom det også frem at brannen i Pålsgård alt var slukket flere dager før AfS-erne ankom stedet.

«Når politikerne ikke handler, er det opp til oss»

Alternativ för Sverige ble startet tidligere i år av William Hahne og Gustav Kasselstrand. De er begge tidligere medlemmer av Sverigedemokratenes ungdomsparti som brøt med moderpartiet i 2015. Under stiftelsen erklærte Kasselstrand at målet var å forvise det politiske etablissementet til historiens skraphaug. Navnet AfS er direkte inspirert av tyske Alternativ für Deutschland, et av partiets forbilder. Allerede før bruddet med moderpartiet var da også ungdomsorganisasjonen i ferd med å knytte kontakter med Front Nationals og FPÖ:s ungdomsorganisasjoner i den europeiske paraplyorganisasjonen Young European Alliance for Hope. Partiet beskriver seg som «imot EU, NATO, multikulturalismen og masseinnvandringen.»

Motstand mot det etablerte var også budskapet i bildene og videoene fra Pålsgård. «Når politikerne ikke handler, er det opp til oss». Samtidig var de et spark til SD-riksdagsmedlemmet Paula Bieler som nettopp hadde twitret at hun skulle delta i hjelpearbeidet. Ifølge AfS er nemlig dagens SD blitt en del av det etablerte, og ikke lenger den «friske pusten» det pleide å være.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS