Fredsduer over Jerusalem Foto: Bjørn Erik Rasch
Fredsduer over Jerusalem Foto: Bjørn Erik Rasch

Ambassadeflytting som forhandlingskort

Trosser Trump advarslene og flytter den amerikanske ambassaden til Jerusalem?

Publisert Sist oppdatert

Trump har kommet med mange løfter i valgkampen. En del av dem er gjentatt mer eller mindre utvetydig etter at valgseieren ble halt i land. Én av tingene Trump har lovet, og som har fått mye oppmerksomhet både før og etter valget, er å flytte den amerikanske ambassaden i Israel fra den idylliske strandpromenaden i Tel Aviv til hovedstaden Jerusalem. Vil det skje? Har det egentlig noen betydning?

På en måte skulle en tro at ambassadespørsmålet ikke var så kontroversielt. Den amerikanske kongressen vedtok allerede under Clinton i 1995 at ambassaden skulle flyttes. Iverksettelsen av lovvedtaket har senere blitt utsatt 35 ganger, men Trump har altså sagt at dette nå skal iverksettes. USA har allerede et konsulat i Jerusalem. Det nærliggende vil være å omdøpe det til ambassade, og kalle representasjonen i Tel Aviv for konsulat. De israelske statsinstitusjonene ligger i Vest-Jerusalem (bortsett fra forsvarsdepartementet og IDFs kommandosenter), som har vært under israelsk herredømme siden fredsslutningen etter den første arabisk-israelske krigen tidlig i 1949. Øst-Jerusalem erobret Israel fra Jordan under seksdagerskrigen i 1967. Jordan hadde da okkuperte denne delen av Jerusalem siden 1948 – en okkupasjon som ikke ble anerkjent internasjonalt. Om den amerikanske ambassaden flyttes, er det Vest-Jerusalem det er tale om. Altså med andre ord til et territorium som ut fra den ferske resolusjon 2334 i FNs sikkerhetsråd ikke er okkupert.

Ambassader i Jerusalem er heller ikke noe nytt. Frem til begynnelsen av 1980-tallet var det mange ambassader i Vest-Jerusalem. De ble flyttet til Tel Aviv som svar på at Knesset på dette tidspunktet vedtok å annektere Øst-Jerusalem inkludert gamlebyen – med klagemuren og Det jødiske kvarter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her