NYHET

Wuhans virologiske institutt

Amerikansk etterretning forblir delt i spørsmålet om hvordan pandemien begynte

Flertallet av USAs etterretningsbyråer leder mot at pandemien startet naturlig, men et byrå uttrykker moderat tiltro til eget syn om at pandemien startet som en «laboratorierelatert hendelse». USAs president Joe Biden sier han ikke vil hvile før spørsmålet om hvor viruset kom fra er oppklart.

Publisert Sist oppdatert

USAs etterretningstjeneste publisert i dag et kortfattet sammendrag av etterretningsmiljøets arbeider med å undersøke opphavet til SARS-CoV-2.

I det to sider lange sammendraget skrives det at etterretningsmiljøet forblir delt i synet på hvorvidt pandemien startet ved naturlig overføring eller som et laboratorieuhell: «Etter å ha undersøkt all tilgjengelig etterretningsrapportering og annen informasjon, er etterretningsmiljøet imidlertid fortsatt delt i synet på hva som er den mest sannsynlige opprinnelsen til COVID-19. Alle byråer vurderer at to hypoteser er troverdig: naturlig eksponering for et infisert dyr og en laboratorierelatert hendelse», skrives det i notatet.

De ulike etterretningsbyråene er ikke navngitte i sammendraget. Det fremkommer likevel at flertallet av byråene lener mot at hypotesen om naturlig eksponering, men at de samtidig har lav tiltro til vurderingen. Disse byråene vektlegger blant annet Kinas manglende forhåndskunnskaper til å kunne skape et slikt virus og de mange mulighetene for naturlig overføring i sin analyse.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS