SPALTIST

Tidligere Speaker of the House John Boehner er ikke nådig mot en del av sine kolleger i boken <em>On the House</em>.
Tidligere Speaker of the House John Boehner er ikke nådig mot en del av sine kolleger i boken On the House.

Borgermester i Crazytown

John Boehners biografi er en personlig reiseskildring fra ferden mot den politiske polariseringen som har rammet USA i dag.

Publisert

Mye har skjedd siden John Boehner var Speaker i Kongressen mellom 2011 og 2015, ikke minst i hans eget republikanske parti. Selv om det ikke er veldig lenge siden, virker som en fjern fortidig idyll, uten Q-sjamaner eller Twitter-sensur. Den gang Boehner var en sentral operatør for den amerikanske høyresiden, var Donald Trump ennå bare var en rik mann som mente USAs president egentlig var født i Kenya.

For den som er interessert i et innblikk i nyere amerikansk politisk historie, er Boehners ferske memoarer On the House en fin og lettlest lektyre. «Ta deg et glass med noe godt», skriver han i introduksjonen. Han følger deg gjennom viktige øyeblikk i sitt liv, fra enkle kår som løpegutt i baren til faren i Cincinnati, til de høyeste politiske tinder. Man lever fremlengs, men skriver biografier baklengs, og Boehner er bevisst at leseren vil være mest opptatt av episoder som kan kaste lyst over dagens situasjon.

Derfor er boken verdt å lese. Selv om vi er noen måneder inn i Bidens presidentperiode og Donald Trump fremdeles er blokkert fra store sosiale medier, er USA fortsatt så vidt i gang med sjelegranskningen. Gjennom sporadiske intervjuer og noen videoklipp fra Mar-a-Lago er det tydelig at den forrige presidenten på ingen måte har revurdert sine påstander om valgfusk i 2020, eller viser tegn til å ville slippe grepet om Det republikanske partiet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her