KOMMENTAR

President Donald Trump vinner ingen velgere på fraværet av krig eller på en god økonomi; men han taper heller ingen velgere på økonomisk nedtur, maktmisbruk, brutte løfter eller bisarre og smålige angrep på sine motstandere, skriver Nils August Andresen.

Denne grafen forteller det viktigste å vite om Trumps USA

Det amerikanske demokratiet fungerer ikke lenger som et vanlig vestlig demokrati.

Publisert Sist oppdatert

«Måling er måling, det kan gå opp og ned.»

Det er den typen platityder man er vant til å høre fra politikere, enten de forsøker å fremstå som kledelig ydmyke når det går godt, eller de prøver å vri fokus over på noe annet når det går dårlig. Sitatet over er av den første varianten, fra Trygve Slagsvold Vedum, men et enkelt googlesøk gir et godt inntrykk av hvor utbredt denne og lignende fraser er.

Og det er mye sant i denne platityden – i Norge og i de fleste andre land. Hvis vi ser på gjennomsnittet av målingene hver måned fra januar 2018 og fremover hos pollofpolls.no, ser vi for eksempel at oppslutningen om de fire partiene som utgjør det parlamentariske grunnlaget for regjeringen, har variert mellom 37,3 prosent og 51,5 prosent. Det er forskjellen på et katastrofevalg og på flertall med god margin.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS