Nyhet

Amerikanske senatorer vil ha sanksjoner mot tysk-russisk gassledning

Bilde: Samuel Bailey

Europeiske selskaper som medvirker til det kontroversielle Nord Stream 2 prosjektet kan ende opp med å bli behandlet som fiender av USA. Den norske stat er medeier i et av dem.

Ifølge magasinet Foreign Policy vil det amerikanske senatet neste uke få oversendt et tverrpolitisk initiativ om å innføre sanksjoner mot selskaper som medvirker til byggingen av den tysk-russiske gassledning Nord Stream 2.

Initiativtakerne bak forslaget er fra begge amerikanske partier og skal blant annet inkludere senator Ted Cruz fra Republikanerne og Jeanne Shaheen fra Demokratene. Forslaget innebærer en ytterligere eskalering av konfliktnivået mellom USA på den ene siden og Tyskland og Russland på den andre.

Nord Stream 2 dobler den direkte leveringskapasiteten av gass fra Russland til Tyskland

Nord Stream 2 er en utvidelse av den direkte leveringskapasiteten av gass fra Russland til Tyskland. Den nye ledningen vil doble kapasiteten av fra dagens 55 milliarder kubikkmeter årlig til 110 milliarder kubikkmeter ved ferdigstillelse.

Ny gassledning er Putins felle

Tilhengere av utbyggingen sier det vil være nødvendig å øke leveringskapasiteten for å øke kontinentets økende energibehov og for å erstatte utfasing av kull og atomkraft, men kritikerne er bekymret for at det vil flyte mer enn gass gjennom rørene fra St. Petersburg.

Tidligere generalsekretær for NATO er sterkt kritisk til Nord Stream 2

Gassledningen har lenge vært kontroversiell i både USA og Europa og var også et tema da tidligere generalsekretær i NATO Anders Fogh Rasmussen gjestet Oslo tidligere i vår. Den tidligere generalsekretæren i NATO er særlig bekymret over at byggingen av gassledningen vil gjøre Europa ytterligere avhengig av russisk gass og dermed svekke europeisk energisikkerhet.

Til Minerva uttrykte Rasmussen at Nord Stream 2 «er et politisk og ikke et kommersielt prosjekt» og at «ingen europeiske selskaper bør medvirke til dette». Like fullt er det mange europeiske selskaper som gjør dette, og som nå kan bli rammet av amerikanske sanksjoner om forslaget fra Cruz og Shaheen får gjennomslag.

Norsk selskap involvert

Blant selskapene som medvirker i byggingen av Nord Stream 2, er sveitsiske Allseas, italienske Saipem og de tyske selskapene Uniper og Wintershall. Det norske ingeniørselskapet Kværner er også involvert ved at selskapet har vunnet en kontrakt som innebærer at Kværner bistår i byggingen av landinstallasjonene på russisk side. Den norske stat har eierskap til Kværner gjennom en aksjepost i holdingselskapet Aker Holding.                                                                                                       

Ifølge Foreign Policy legger forslaget i sin nåværende form opp til at den amerikanske kongressen hvert år skal få utarbeidet en liste over alle aktiviteter og selskaper som medvirker til byggingen av gassledningen. Disse aktørene vil så kunne havne i et sanksjonsregime USA tidligere har utviklet for å ramme aktører som medvirker til iransk oljeeksport.

Komplisert sanksjonsprosess

Dersom det amerikanske senatet skulle ende med å vedta sanksjoner mot selskaper som medvirker til Nord Stream 2, er det likevel ikke sikkert at sanksjoner vil bli innført. For at forslaget kan gjøres gjeldende, må det i tillegg også få tilslutning fra Representantenes Hus og presidenten, som i sin behandling av forslaget kan velge å forkaste det.

Minerva har også kontaktet Utenriksdepartementet med spørsmål om hvordan den norske regjering stiller seg til at det amerikanske senatet vil behandlet et forslag om sanksjoner og hvordan Norge vil forholde seg til en situasjon der dette eventuelt blir USAs linje. Det har ikke lykkes Minerva å få en kommentar fra UD på dette.

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden