Rustbeltet nøkkelen til 2020

Resultatene fra vippestatene i kongressvalget på tirsdag peker mot et jevnt presidentvalg i 2020. Demokratene har et lite overtak, men da må de vinne tilbake rustbeltet.

Publisert Sist oppdatert

Resultatet av tirsdagens kongressvalg er nå så godt som klart. Det store bildet er at demokratene vant Huset med like stor margin som de mest optimistiske prognosene, omkring 37 seter, når de trengte 23 for å nå flertallet. Det er mer enn et gjennomsnittlig tap for presidentens parti i mellomvalg, men mindre enn de 61 som Obama tapte i 2010 (riktignok fra et høyere utgangspunkt).

I Senatet var det forventet at republikanerne skulle holde stillingen eller gå frem en eller to plasser. Resultatet ser ut til å bli tre, men det er fremdeles mulig for demokratene å vinne Arizona, der en stor mengde forhåndsstemmer ikke er talt opp. I Florida er republikanernes margin bare 0,4 prosentpoeng, men det vil høyst sannsynlig holde. OPPDATERT 9. november 0700: Demokratene har nå tatt ledelsen i Arizona, mens republikanernes forsprang i Florida er redusert til mindre enn 0,2 prosentpoeng

Demokratene vant i tillegg guvernørposten i syv nye stater. Så samlet sett et godt valg for demokratene, men republikanerne kan glede seg over senatet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS