Snoen Blogger

And now, the end is near …

Her følger mine endelige spådommer foran nattens valg.

Her følger mine endelige spådommer foran nattens valg.

Forrige mandag spådde jeg en knapp seier til Romney, selv om jeg konkluderte med at han på det tidspunktet lå litt etter. Det var en reversering av det jeg hadde sagt i flere måneder, der jeg holdt Obama som knapp favoritt. Jeg hadde to hovedargumenter: (i) En følelse av at Romney ville gjøre en bedre innspurt med et klarere budskap. (ii) At demokratene ikke ville lykkes med å få nok av ”sine” velgere til urnene, og at meningsmålingene derfor overvurderte dem.

Den første forutsetningen har ikke slått til. Det var på forhånd uklart om Romney hadde igjen noe momentum, etter at han utraderte Obamas ledelse i kjølvannet av den første TV-debatten. Orkanen Sandy satte definitivt stopper for dette. Det ble et opphold i valgkampen, aldri noe fordel for den som ligger litt etter, og Obama fikk anledning til å stå frem som en samlende president og fikk skamros fra republikaneren Chris Christie. Flere målinger viser at de aller fleste mener at Obama håndterte Sandy godt.

De nasjonale målingene, der Romney ledet med et knapt prosentpoeng, har beveget seg litt i Obamas retning, slik at han i dag tidlig har en knapp ledelse på 0,7 prosent hos RCP, 1,4 prosent hos Pollster. Romney leder ikke på noen av de siste målingene, bortsett fra Gallup og Rasmussen, som for øvrig kommer til å slippe en siste måling i ettermiddag.     

Samtidig har det skjedd en konvergens, på to måter. De nasjonale målingene har blitt mer like hverandre, og misforholdet mellom de nasjonale målingene og delstatsmålingene er blitt mindre, siden de siste har beveget seg mindre i Obamas retning. Virginia og Wisconsin har gått i Obamas retning, mens Pennsylvania har nærmet seg for Romney.

Demokratenes mobilisering er fremdeles et spørsmålstegn. Jeg laget lørdag en analyse av forhåndsstemmingen, som peker mot at det kan være hold i at demokratene sliter på dette området. Dette er nå Romneys eneste håp: At han selv skal mobilisere sine egne, og kanskje vinne over noen usikre i midten, mens en større andel av lunkne Obama-velgere i siste instans blir sittende hjemme.

Nedenfor har jeg satt inn en tabell som viser de viktigste delstatene, med RCPs og Pollsters gjennomsnitt, Nate Silvers modell, som er sterkt drevet av delstatsmålingene, hva gamblerne på Intrade tror og spådommene til Karl Rove, som var George W. Bushs sjefsstrateg, Joe Trippi, som spilte samme rolle for demokratene John Edwards og Howard Dean og valgeksperten og den konservative kommentatoren Michael Barone, samt mine egne.

 

Her er en annen samling spådommer fra eksperter og kommentatorer.

Nedenfor gjennomgår jeg de viktigste vippestatene i den rekkefølgen valglokalene stenger:

01.00 Virginia (13): Nesten umulig å vinne uten denne for Romney, som har hatt en knapp ledelse. Den er nå borte på de siste målingene. Litt motvind på oppløpsiden, men jeg tror at stor entusiasme og en populær guvernør vil bringe denne tradisjonelt republikanske staten tilbake i folden denne gangen.

Et tilleggsmoment er at vi kan få en tidlig indikasjon på hvilke av meningsmålingene vi skal tro på. I Virginia leder Obama med 4 på PPPs siste måling, mens Rasmussen har Romney 2 foran.

01.30 Ohio (18): Den viktigste vippestaten, der Obama har 4,6 prosent å gå på fra 2008. I åtte av de siste ni valgene har Ohio vært bedre for republikanerne enn landsgjennomsnittet (unntaket er 2004). Til Obamas fordel taler det at økonomien har tatt seg bedre opp her enn i landet som helhet, og at hans redningsaksjon for bilindustrien er populær her. Forhåndsstemmene peker mot et ganske jevnt valg, men målingene gir Obama en ganske stabil, om enn liten ledelse. Romney har bare ledet på to målinger i hele valgkampen. Går for Obama, og sikrer ham dermed seieren.

02.00 Florida (29): En must-win for Romney som har ledet på de fleste målinger. Forhåndsstemming peker også mot seier for republikanerne. Romney vinner her. (Florida stenger kl. 01.00, bortsett fra den nordvestlige tarmen – Panhandle, og så vidt jeg husker kommer ikke exit-pollen før hele staten er stengt.)

02.00 New Hampshire (4): Øst-kystens mest republikanske stat, der økonomisk liberalisme er viktig. Passer godt for Romney, som er godt organisert her fra primærvalgene. Målingene spriker. Jevnt, men jeg holder en knapp på republikanerne. (Mesteparten stenger 01.00, slik som i Florida).

02.00 Pennsylvania (20): Har vært solid blå de siste valgene, men helt på slutten har Pennsylvania likevel seilt opp som et mer aktuelt mål enn Michigan og Wisconsin, med flere jevne målinger. De siste presidentvalgene har enkeltmålinger gjerne gitt republikanerne håp, og de har kastet inn ressurser, til ingen nytte. Romney gjør det bra i velstående forsteder over mesteparten av landet, særlig de som ikke egentlig er forsteder men lenger ut – «exurbs». I Pennsylvania er andelen som bor i slike velstående forsteder dobbelt så høy som i Ohio. Men han må overvinne Obamas store ledelse i Philadelphia. Kan bli nattens store sensasjon, og i så fall vinner Romney klart. Jeg tror det blir for langt frem også i år.

03.00 Colorado (9): Staten har trendet demokratisk i det siste, godt hjulpet av en voksende hispanic befolkning. Romney har på sin side drahjelp av en betydelig mormon-befolkning. Forhåndsstemmingen tilsier at republikanerne mobiliserer godt i år, men at Obama beholder et lite forsprang blant uavhengige velgere, og da blir gapet på 9 prosent fra 2008 for mye å overvinne.

03.00 Wisconsin (10): Obama vant med hele 13,9 prosent i 2008, men siden den gang har mye skjedd. Republikanerne gjorde et kjempevalg i 2010, og vant både senatsvalget og guvernørvalget. Siden er guvernørposten forsvart i et recall-valg, og staten har vært nærmest i permanent valgkampmodus i godt over to år. Valget av Paul Ryan hjelper også Romney her. Differansen i meningsmålingene har økt litt igjen på slutten. Obama holder unna.

04.00 Iowa (6): En uvanlig ”hvit” stat, der økonomien er ganske god, takket være gode priser i landbruket. Forhåndsstemmingen er langt bedre for republikanerne enn i 2008 og peker mot et enda jevnere løp enn målingene tilsier. Mange målinger gir demokratene ledelsen bare fordi Obama har et større forsprang blant dem som sier de allerede har stemt enn det dataene for faktisk avgitte stemmer bekrefter. En knapp seier for republikanerne her.

04.00 Nevada (6): Obama vant med hele 12,5 prosent i 2008. Forhåndsstemmingen, som utgjør en meget høy andel i Nevada, peker mot et jevnt løp, men demokratene har en overlegen organisering i staten, som bare et stykke på oppveies av høy andel mormoner. Knapp seier til Obama.

Enkeltmålinger har vist dødt løp også i Michigan og Minnesota, men jeg tror ikke det holder for republikanerne. Demokratene er innen rekkevidde i North Carolina, men tar de den staten blir det tidlig kveld og stor Obama-seier.

Sum: 258 til Romney, 280 til Obama. For å bli president må Romney i tillegg vinne enten Ohio eller to av disse tre: Colorado, Wisconsin, Nevada.

Og helt til slutt: Dette er mitt beste tips. Men valget er uvanlig jevnt i år, slik at jeg på ingen måte utelukker at Romney kan vinne, eller at Obama kommer over 300 valgmenn og tar alle statene ovenfor (bortsett fra Florida, der jeg blir overrasket om Romney taper).

Sjansen er altså størst for at Obama vinner, men oddsen i dag morges er 4.33 på Romney. Det er etter min mening i høyeste laget. Så sjansen er verdt å ta, for den som gambler.

Godt valg!

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden