NYHET

– De bilaterale relasjonene mellom Norge og USA skal ikke være en refleksjon av det norske folks oppfatning av en midlertidig valgt, upopulær administrasjon. Det ville være å undergrave Norges langsiktige strategiske interesser, sier Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier.

– En norsk regjering som raserer forholdet til USA, ville begått sikkerhetspolitisk harakiri

USA vil i overskuelig fremtid være den viktigste garantisten for norsk sikkerhetspolitikk, sier Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier. Han mener regjeringen og NATO-leder Jens Stoltenberg har imponert med sin balansegang overfor Donald Trump.

Publisert

Det var ikke bare USAs president Donald Trump som høstet kritikk etter onsdagens storming av den amerikanske Kongressen. I Norge rettet enkelte en pekefinger mot regjeringen ved statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide for deres manglende konfrontering av Trumps politikk og utspill de siste fire årene. NATOs generalsekretær ble også ansvarliggjort for sitt samarbeid med Trump.

Twitter skrev tidligere president i Røde Kors og generalløytnant Robert Mood at vestlige ledere «bærer ansvaret for å ha strøket Trump med hårene i fire år». Mood nevner spesifikt Solberg og Stoltenberg.

I et intervju med Minerva utdyper Mood at han mener Solberg og Stoltenberg har bidratt til å la den utgående presidentens ego vokse til en destruktiv kraft man så resultatet av da Trumps støttespillere trengte seg inn på Capitol Hill.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS