Guvernørvalgene er viktige

Republikanerne har dominert amerikansk politikk på delstatsnivå. Neste uke kan demokratene gjenerobre viktige guvernørstillinger. Mest spennende er det i Florida og Georgia.

Publisert Sist oppdatert

Mellomvalget i USA den 6. november handler om kontrollen over Kongressens to kamre, men også om guvernørembetet i hele 36 stater, og kontrollen over delstatsforsamlinger i mange stater. Det kommer i skyggen, ja faller ofte helt ut i dekningen utenfor USA.

Men siden USA er en føderal stat, der mange beslutninger fattes på delstatsnivå, er disse valgene også viktige. Skolepolitikken er for eksempel i hovedsak et lokalt anliggende, og viktige beslutninger fattes ofte på delstatsnivå, som graden av konkurranse og rom for ulike typer friskoler, og lærertetthet.

Retten til fri abort er fastslått av Høyesterett, men akkurat hvordan dette skal praktiseres, ikke minst den praktiske tilgangen, er et delstatsspørsmål. Den store velferdsreformen under Bill Clinton hadde sitt opphav i forsøk i Wisconsin. De fleste steder er det delstatsforsamlingene som trekker opp grensene for valgkretsene, også i føderale valg, noe som gir mulighet for manipulasjon til fordel for eget parti (gerrymandering).

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS