Nyhet

Ane Stø provoserer med sexkjøputtalelser

Leder for Kvinnegruppa Ottar Ane Stø provoserte mange da hun tilsynelatende hevdet at homofile menn som kritiserer sexkjøploven har en personlig agenda. Selv mener hun seg feilsitert.

Det var flere som reagerte kraftig da følgende uttalelse fra Ane Stø, leder for Kvinnegruppa Ottar, stod å lese i avisen Vårt Land mandag:

«Det er flere i det mannlige homomiljøet som har et liberalt syn på prostitusjon, og som ser dette som en måte å rekruttere unge menn inn i homomiljøet».

Uttalelsen kom i etterkant av en debatt mellom Ane Stø og Eurovision-guru Jostein Pedersen der de to hadde vært uenige om hvorvidt prostitusjon var en form for arbeid eller «vold og slaveri» slik Ottar mener. Kvinnegruppa har lenge vært kritiske til organisasjonen FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) og andre deler av LGBTIQ-miljøet som solidariserer seg med sexarbeidere og ønsker å oppheve sexkjøploven fra 2009.

Klassekampen-skribent Maria Dyrhol Sandvik beskrev påstanden som «konspiratorisk». En annen som reagerte var skribent og homoaktivist Reidar Engesbak. På Facebookveggen sin skrev han følgende:

«Ane Stø i Kvinnegruppa Ottar har omsider avslørt Homolobbyen og vår skjulte agenda … Men altså, helt seriøst: er det fortsatt noen som tror at man kan rekrutteres til homoseksualitet?»

På telefonen omtalte en lattermild Engesbak det hele som helt hinsides.

-Det er ett eller annet med hvordan radikalfeminister og moralister krysser hverandres spor når det gjelder tankegods. Det at man kan rekrutteres til homoseksualitet er jo noe som først og fremst forbindes med ekstreme kristne miljøer. Det er et ganske mørkt og grumsete perspektiv. Jeg respekterer at folk er imot legalisering av sexarbeid, det er selvsagt helt lov å være, men her hevder hun altså at man rekrutterer ungdommer ved å være for.

Det eneste forsvaret jeg kunne tenke meg måtte være om hun var blitt feilsitert, sa Engesbak.

Mener seg feilsitert

På telefon fra utlandet der hun for tiden er på ferie, hevder Ane Stø i dag at hun ganske riktig har blitt feilsitert til tross for at hun ble oversendt en sitatsjekk fra avisen. Hun forteller at hun ikke rakk å lese sitatsjekken skikkelig før hun godkjente den.

-Det jeg mente å si, var at mange homofile menn har et liberalt syn på prostitusjon, og mener at det er forskjell på menn og kvinner når det gjelder hvorvidt man tar skade av det. De mener det er helt naturlig for unge gutter å utforske seksualiteten sin på den måten og i tillegg få penger for det, i stedet for å se maktperspektivene og undertrykkelsen som ligger i bunnen.

Reidar Engesbak mener dette høres ut som et forsøk på å ro seg unna.

-Dette er fullstendig useriøst. Hva er kildene til dette, hva bygger hun det på utover at noen har fortalt henne det, spør Engesbak.

Andres Lekanger, feltarbeider i Sexarbeidernes interesseorganisasjon (PION) og medlem i Foreningen for kjønn- og seksualitetsmangfold (FRI) reagerer også på Ane Støs omformulerte uttalelse.

-Det er like lite kontroversielt å påpeke at noen eldre menn kjøper sex av yngre menn som det er å påpeke at noen eldre heteromenn kjøper sex av yngre kvinner. Jeg blir provosert av at Ane Stø hevder at synspunktene til FRI er påvirket av homofile menn som selv ønsker å kjøpe sex. Hvem er disse mennene konkret, og når skjedde denne påvirkningen, spør Lekanger og legger til:

FRI (den gang LLH) kom med en redegjørelse i 2015 om hvorfor organisasjonen var imot sexkjøploven. Vedtaket kom etter en omstendelig prosess der FRI snakket med flere organisasjoner, også PION og Kvinnefronten, og forskere på prostitusjon/sexarbeid.

– Jeg var også delegat på FRI sitt landsmøte nå i mai og hvor organisasjonen fikk gjennom at FRI mener vold mot sexarbeidere bør behandles som hatvold under hatkriminalitetsbestemmelsene. Flere av de av oss med erfaring med sexsalg er medlemmer og har verv i FRI og deltok på landsmøtet og i diskusjonen. Ingen av dem som bidro til å forme FRI sin politikk på sexarbeid argumenterte for politikken med de selv ønsket å kunne kjøpe sex, sier Lekanger.

 

 

 

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden