Kan bli kansler før hun aner

De tyske sosialdemokratenes kollaps kan få avgjørende konsekvenser for både for Merkel og hennes etterfølger Annegret Kramp-Karrenbauer.

Publisert Sist oppdatert

I partiledervalget sist fredag trakk CDUs generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer det lengste strået. Seieren var knapp. Hun vant med 517 mot 482 stemmer.

Resultatet var dårligere enn forventet for den nye partilederen, hvis navn av logistiske årsaker ofte forkortes AKK.

«Mini-Merkel»?

En del medier har kalt Karrenbauer Mini-Merkel. Dem om det. Til tross for at hun var Merkels foretrukne valg, skiller hun seg klart fra Merkel i flere saker. Karrenbauer har 19 års erfaring fra ministerverv på delstatsnivå. Senest våren 2017 ledet hun CDU til valgseier i Saarland med småpene 40,5 % oppslutning, fram 5,5 %.

Karrenbauers korte tid i rikspolitikken er muligens hennes største svakhet. Gitt den knappe seiersmarginen vil det være viktig å oppnå politiske resultater og økt oppslutning relativt raskt, særlig for å berolige den mer konservative fløyen i partiet. Dessuten må forholdet til CSU bedres. De to unionspartiene har tapt mye på å angripe hverandre i 2018, til kontinuerlig hoderysting fra storkoalisjonspartner SPD.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS