SPALTIST

26. september går tyskerne til urnene. Angela Merkel trer ut av politikken, og erstattes som partileder i CDU av Armin Laschet (bildet). Likevel er det liten grunn til å forvente en kursendring. Laschet er en slags Angela med Y-kromosom, skriver Asle Toje.

Søvngjengerne

Tysklands Superwahljahr er søvnig, men viktig.

Publisert

«Tyskland har blitt et land som mange mennesker i utlandet forbinder med håp». Also Sprach Angela Merkel. Berlin-republikken er ikke bare EUs avgjørende stat, den er blyet i kjølen for det liberale Vesten. For Frankrike luter mot høyre, Storbritannia er seg selv nok og USA er selvforaktens rike.

Det moderne Tyskland har satt stabilitet og forutsigbarhet i høysetet. Etter nazistenes overtro på viljens triumf er det kanskje ventelig at etterkommerne har foretrukket lavkaloripolitikk. Det flommer ikke over av karismatiske politikere i Tyskland.

Sett utenfra er tysk politikk underlig avpolitisert. Landet går til urnene 26. september, men det er få tegn til politikk i tradisjonell forstand. I Tyskland er politikk mest et annet ord for «offentlig administrasjon», nærmere Webers ånd enn Wagners.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS