Spøkelseskansleren

Tyske kommentatorer spekulerer åpent i Merkels snarlige avgang som kansler. Enkelte tror hun er ferdig allerede om få uker.

Publisert Sist oppdatert

Etter CDUs partilederskifte i desember har det vært uvanlig stille fra den tyske kansleren. Merkel er sjelden å se i partisammenheng og bortimot fraværende i media. Tyske kommentatorer spekulerer nå i om hennes avgang er nært forestående. Noen mener hun vil gi fra seg kanslerposten allerede om få uker.

Merkel er kjent for sin mesterlige politiske Fingerspitzengefühl. Hennes fravær fra den partipolitiske scenen er nok derfor ikke tilfeldig. Fraværet får likevel ikke passere ustraffet i mediene. Enkelte tyske kommentatorer kaller henne nå Geisterkanzlerin – spøkelseskansleren.

Man kan spekulere i årsakene til Merkels fravær i det offentlige ordskiftet. En mulig årsak kan være behovet for å øke CDUs politiske handlingsrom inn mot viktige valg det kommende året. Merkels navn og politiske profil er tett knyttet til en bred og sentrumsnær politisk retning i CDU, der man gjennom flere valg har klart å fange det store og moderate politiske sentrum. Det vil ikke nødvendigvis lønne seg like mye de kommende månedene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,-
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS