SPALTIST

Annegret Kramp-Karrenbauer trekker seg som leder i CDU.
Annegret Kramp-Karrenbauer trekker seg som leder i CDU.

Kansler-styrt

Det viktigste ved Annegret Kramp-Karrenbauers avgang er at Tyskland og Europa trolig ikke får en ny kansler som Angela Merkel.

Publisert Sist oppdatert

Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) blir ikke kansler i Tyskland. For annen gang har Merkels foretrukne arving vist seg å ha feil kaliber. Forsvarsminister AKK ga mandag morgen beskjed om at hun avstår fra kanslerkandidaturet og trekker seg som leder for kristelig-demokratene etter forrige ukes bruduljer i Thüringen.

Der ble en ny (del)statsminister valgt med støtte fra det nye høyrepartiet Alternativ for Tyskland (AfD) før liberaleren brått trakk seg grunnet forargelse i media og fordømmelse fra Angela Merkel. Det ble ansett som et brudd på en enighet blant det etablerte om at ytterpartiene AfD og Die Linke skal stenges ute. Kramp-Karrenbauer stod prinsippfast på dette.

Så AKK fikk viljen sin, hvorfor går hun da? Fordi samarbeid med fløypartiet AfD er aktuelt også nasjonalt. Det liberalkonservative CDU er i ferd med å erkjenne at storkoalisjon i sentrum trolig ikke vil være mulig en gang til og at en høyreregjering trolig ikke kan skje uten AfD. Ved å gjøre som i Sverige har CDU gitt AfD stort spillerom, snart er de for store til å marginaliseres.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her