Riksadvokat Tor Aksel Busch mener “Fuck jøder” også kan oppfattes som kritikk av staten Israel og misnøye med den politikk som føres i landet.

Riksadvokat Tor Aksel Busch mener “Fuck jøder” kan oppfattes som kritikk av Israel

Helt klart antisemittisk, mener imidlertid Danny Stone, leder i britiske Antisemitism Policy Trust.

Publisert Sist oppdatert

Sist sommer anmeldte Det Mosaiske Trossamfunn og Antirasistisk Senter rapperen Kaveh Kholardi for å ha ropt «fuck jøder» fra scenen gatematfestival i Oslo, og en Twitter-post der han skrev at "fuckings jøder er så korrupte".

Begge saker ble først henlagt, men Antirasistisk Senter påklaget beslutningen. Den 26. april ble imidlertid også klagen avvist av riksadvokat Tor Aksel Busch. Riksadvokatens begrunnelse var at “Fuck jøder” også kan forstås som Israel-kritikk. Utsagnet rammes således ikke av straffelovens paragraf § 185 om hatefulle ytringer. I sin begrunnelse skriver riksadvokaten:

“Når riksadvokaten likevel har kommet til at nevnte ytring ikke er straffbar, har det blant annet sammenheng med at utsagnet kan ha en iboende tvetydighet. Det retter seg tilsynelatende mot jøder, men kan også sies å ha staten Israel og misnøye med den politikk som der føres som adressat. Utsagnet ble for øvrig dementert kort tid etter at det var uttalt, og dette må også vektlegges.”

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS