SPALTIST

Det er ikke tvil om at jødene har bidratt på mange områder i Europa, og stykkevis kommer det frem i Einhart Lorenz’ fortelling. Men det drukner litt i alle detaljene, skriver Mathilde Fasting.

Lidelse, forfølgelse og drap – jødenes historie i Europa

Einhart Lorenz’ nye bok kaster lys på Europas historisk sett mest utsatte minoritet.

Publisert Sist oppdatert

Kampen mot rasisme er igjen satt på den internasjonale dagsorden etter det brutale drapet på amerikanske George Floyd i Minneapolis. Tusenvis av mennesker – også i Europa og Norge – har trosset pandemifrykten for å vise avsky mot livsfarlig tankegods. Det samme tankegodset dokumenteres grundig i Einhart Lorenz’ nye bok.

Lorenz har skrevet om jødenes historie i Europa. Han starter med den spanske inkvisisjonen og stopper ved Auschwitz. Det er en omfattende lidelseshistorie, selv om Lorenz selv har som ambisjon å fortelle om det jødiske bidraget til europeisk historie med flere nyanser enn kun forfølgelser og drap.

Europeisk historie er full av jøder som har betydd mye for økonomisk, kulturell og intellektuell utvikling. Det mest fascinerende, men også for jødene det mest tragiske, er mobiliteten over kontinentet, ofte tvungen, men også frivillig. Europeisk intellektuell utvikling har i mange hundre år bygget på latin som lesekyndige mennesker over hele Europa kunne forstå. Jødene har hatt sin kommunikasjon over landegrensene gjennom jiddisk fra 1300-tallet, selv om mange også har snakket språkene i de landene de har bodd. Det er ikke tvil om at de har bidratt på mange områder, og stykkevis kommer det frem i Lorenz’ fortelling, men det drukner litt i alle detaljene.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS