DEBATT

Jobbik er beryktet for sin antisemittisme, og bidro sterkt til opposisjonens valgnederlag, skriver ambassadør Eszter Sándorfi i dette innlegget. Bildet er fra en Jobbik-samling i Budapest i 2012.
Jobbik er beryktet for sin antisemittisme, og bidro sterkt til opposisjonens valgnederlag, skriver ambassadør Eszter Sándorfi i dette innlegget. Bildet er fra en Jobbik-samling i Budapest i 2012.

Søndagens resultater viser at valgseier i Ungarn ikke kan oppnås ved å fremstå som antisemitt

DEBATT: Det faktum at venstresiden dannet en allianse med Jobbik, som er beryktet for sin antisemittisme, bidro sterkt til Den felles opposisjonsalliansens valgnederlag, skriver Ungarns ambassadør til Norge.

Publisert Sist oppdatert

I forbindelse med artikkelen «– Du taper ikke valg på å fremstå som antisemitt i Ungarn, snarere tvert om» skrevet av Magnus Nordmo Eriksen 4. april vil jeg understreke at resultatet av valget som ble holdt i Ungarn beviser nettopp det at en valgseier ikke kan oppnås i Ungarn ved å fremstå som antisemitt.

Som Ervin Kohn henspiller på og en rekke analyser påpeker, har det faktum at venstresiden har dannet en allianse med Jobbik, som er beryktet for sin antisemittisme, bidratt sterkt til valgnederlaget til Den felles opposisjonsalliansen – med et parti der en representant ønsket å føre våre jødiske landsmenn opp på en liste, mens en annen brukte uakseptable ord for ortodokse jødiske pilegrimer som ankom landet.

Den ungarske regjeringen har erklært nulltoleranse for antisemittisme og legger stor vekt på å minnes Holocaust. Under den første Orbán-regjeringen i 2001 ble 16. april erklært som minnedagen for ofre for Holocaust i Ungarn, og opplæring om Holocaust er en integrert del av ungarsk lærestoff. Ungarn ledet International Holocaust Rememberance Alliance (IHRA) i 2015, vedtok en arbeidsdefinisjon av antisemittisme i 2016 og et relevant regjeringsvedtak i 2019.

Jødisk kulturliv blomstrer i Ungarn, mange synagoger har blitt renovert, og i tillegg til det neolog-jødiske trossamfunnet har tradisjonell ortodoks jødedom blitt et anerkjent religiøst samfunn. Mange av våre jødiske landsmenn og deres familier fra den andre siden av Atlanteren drar jevnlig på pilegrimsreise til Øst-Ungarn.

I Budapest kan man gå uforstyrret i tradisjonelle jødiske klær, bruke kipa, noe som dessverre ikke anbefales i mange europeiske storbyer av sikkerhetsmessige årsaker. Den ungarske regjeringen har til hensikt å føre en politikk i fremtiden som vil muliggjøre bevaring av dette mangfoldige og trygge miljøet.

Powered by Labrador CMS