Seriøs proteksjonisme fra Ap

Aps nye vilje til å regulere arbeidsmarkedet vil ikke bare svekke potensielle arbeidsinnvandreres muligheter. Den vil svekke norske bedrifters konkurransekraft.

Publisert   Sist oppdatert

EØS-avtalen har, ifølge en fersk meningsmåling, aldri hatt større oppslutning i befolkningen. Men oppslutningen om avtalen er for tiden under press i fagbevegelsen. Som i mange EU-land er det konsekvensene av den frie bevegelsen av arbeidskraft mellom landene som er bakgrunnen for bekymringen vi ser i Norge.

I Aftenposten 25.11. slår Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik fast at løsningen ikke er å si opp EØS-avtalen. Men hun «skjønner godt hvorfor mange arbeidsfolk er rasende», siden EØS-avtalen fører til at «rettigheter som er viktige for et seriøst arbeidsliv, kommer under press».

Tajiks budskap er at EØS-avtalen bidrar til en «brutal virkelighet». Men dette skyldes ikke EØS. Det skyldes at vi har en regjering som ikke er opptatt av å «ha kontroll over markedet.» Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre følger opp i samme spor i en kronikk på NRK Ytring 27.11., der han ber næringsministeren «få orden i norsk arbeidsliv».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her