Minerva

Apanasjen må opp!

Hvis kongeparet skal betale mer vedlikehold og privat drift av egen lomme, må apanasjen opp.

Dagbladet har i lang tid gransket kongefamiliens pengebruk, og de har avslørt at ansatte ved hoffet har utført vedlikeholdsarbeid på kongeparets mange private eiendommer. Ved første øyekast virker det uryddig og rart, og det er det også. På en måte. Vi andre bestiller ikke rørlegger til en tett do hjemme og sender regningen til arbeidsgiver.

Det betyr ikke at hoffet har tappet fellesskapet for penger. Skal vi forsvare en kongerolle som går i arv, må den være symbolsk, tilbaketrukket, seremoniell og uten reell politisk innflytelse. Skal det likevel være en tydelig og samlende rolle, må den være mer opphøyet og full av pomp og prakt enn retten til å (ikke) bære et bestemt etternavn, for å trekke en parallell til trivielle ting som arves.

Enn så lenge har ikke noe storting valgt å kaste kongen av tronen. Han har med andre ord samme legitimitet som en statsminister det ikke er flertall for å kaste. Så kongefamilien er der, og det ligger i deres roller å bo litt større og litt flere steder enn en treroms på St. Hanshaugen eller en villa i Tuengen allé. Monarkiet er ikke en fiks idé som en dansk prins fant opp i 1905 fordi han ikke fikk annen jobb. Folket forventer at de går inn i en rolle med paralleller, både bakover i historien og til andre monarkier (noen av dem er mildt sagt guffne, riktignok).

Dette koster penger – i embets medfør og privat. Sju hytter er veldig mye, men å ha tilhørighet til flere landsdeler, bidrar til den opphøyde og samlende konge- og dronningrollen.

Kongen og Dronningen kan ikke, som oss, ringe en elektriker når lysarmaturen på badet streiker. Av hensyn til deres sikkerhet må de som skal jobbe tett på dem sikkerhetsklareres, og det taler for fast ansatte og ikke et firma som Harald finner i Gule Sider, med tannbørste i munnen og i lyset fra en lommelykt på badet med ødelagt lampe.

Kongeparet kan heller ikke, som oss andre om vi blir styrtrike, være arbeidsgiver for et helt kobbel private gartnere, vaktmestere, renholdere og lignende. Det har de ikke tid til, og rollene deres gjør at de ikke kan involvere seg i ansettelser, oppsigelser og lønnsforhandlinger.

Med andre ord må de, hvis de skal betale for det private husholdet, ansette en privat administrasjonssjef. Kanskje må denne ha flere folk på kontoret. Disse skal da også lønnes over apanasjen. Antall folk knyttet til kongefamilien øker, og enten det kalles apanasje og er innom kongeparets konto før det lønnes videre eller føres inn på Hoffets budsjett, er det våre skattekroner.

”Alt for Norge” er Kongens valgspråk, og det er en stor forpliktelse kommende majesteter tar på seg når de velger å ikke si fra seg arveretten. De er statsoverhode døgnet rundt, og de er det livet ut. De har pressen på slep, og det er svært begrenset hva de kan engasjere seg i privat. De kan ikke slarve på puben på hjørnet, og det de driver med må være politisk korrekt. Men ikke for politisk korrekt, for kongen er også FrP-ernes konge.

God lønn er en rimelig kompensasjon for dette. Den pompen og prakten som folk setter pris på og forventer, er som sagt dyr. Kjoler til 100.000 er en uting, men selv om Sonja er FrP-ernes dronning, kan hun ikke gå med leppestiftkjole fra Bryn-senteret heller.

Det er svært begrenset hvor mange private årsverk – med tilhørende driftsutgifter – som dagens apanasje åpner for. Dagbladets krav vil i realiteten tvinge frem en større apanasje. Det kan selvsagt tas fra dagens budsjett til hoffet, men da har man bare gitt skattekroner et annet navn. To administrasjoner vil bety flere skattekroner. To hoff – et på jobb og et hjemme – kan bli tungrodd.

Så kanskje er det bedre og billigere å la dagens ordning skure og gå videre, og tenke at kongefamilien er i en så spesiell døgnkontinuerlig og livslang rolle – som i pressede situasjoner sikkert føles som en tvangstrøye av plikt – at hoffet stuller og steller for dem, i og utenfor arbeidstiden?

Bli abonnent

Da får du tilgang til alle artikler. Det tar under ett minutt.

Prøv i en måned for 1,-
Allerede abonnent? Logg inn

Fra forsiden