Åpent mål

Jan Tore Sanners kommunereform er perfekt timet: Den har lagt grunnlaget for et valgskred til Senterpartiet.

Publisert Sist oppdatert

Kommunereformen, inkludert tvangssammenslåing i elleve tilfeller, ble vedtatt av Stortinget med knappest mulig flertall på torsdag. Resultatet er at vi går fra 428 kommuner da denne regjeringen tok over til 354 kommuner, gjeldende fra 1. januar 2020.

Det vil si, det forutsetter at ingenting reverseres dersom det blir ny regjering fra høsten, slik Senterpartiet har lovet, og fått Arbeiderpartiet med på. For å unngå dette, kan Klassekampen i dag melde at kommunalminister Jan Tore Sanner ønsker at kommunene skal starte sammenslåingsprosessen allerede i sommer. Det tror jeg i beskjeden grad vil skje – fellesferien står for døra. Og i hvert fall ikke der tvang er brukt for å slå kommunene sammen.

Resultatet av kommunereformprosessen, i form av antallet sammenslåtte kommuner, kan ses på to må måter. De som foretrekker å se et halvfullt glass, kan peke på at dette er den absolutt største sammenslåingsprosessen siden 1967. De som ser et halvtomt glass, vil peke på at vi sitter igjen med langt flere kommuner enn ambisjonsnivået på forhånd. Anbefalingen fra Vabo-utvalget om 100 kommuner var riktignok aldri realistisk. Svært mange kommuner vil forbli svært små, med de smådriftsulemper og tynne fagmiljøer dette innebærer.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS