Aprilfisk

Jeg har spøkt før her i spaltene, men glemte det i år. Er det bare nederlag og misunnelse som gjør at jeg grynter og lurer på om sjangeren bør dø ut?

Publisert   Sist oppdatert

Flere og flere aviser slutter med aprilspøker. Det er både litt trist og like greit. Den mest omtalte spøken, år etter år etter år, var Aftenpostens spøk fra 1950, da de annonserte at Vinmonopolets tapperi var gått tomme for flasker. Og at de kunne selge vinen til sterkt redusert pris raskt dersom kundene selv stilte med bøtter. Det ble en lang kø av tørste kunder med bøtter utenfor polet.

Dette var en god spøk – og en veldig tidsriktig spøk også. I årene etter krigen var det varemangel fremdeles, så folk var vant med å stå i kø for det som plutselig var ankommet en forretning.

Det var også en alvorlig tid, hvor folk hadde stor – kanskje altfor stor – tillit til de få mediene hver og én hadde tilgang til daglig. NRK hadde monopol på radio; fjernsynet kom først noen år senere. Folk holdt seg gjerne til én avis, og gjerne den som støttet deres politiske ståsted.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt månedsabonnement til 89 kr i måneden

Bestill her

Digitalt årsabonnement til 699 kr i året

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her