Rekyl fra Las Vegas

For en gangs skyld kan en tragisk masseskyting føre til endringer i amerikansk våpenregulering. Det er derimot usikkert om endringene vil ha særlige konsekvenser.

Publisert Sist oppdatert

I etterkant av hver masseskyting i USA pleier et eller annet trekk ved gjerningsmannens våpen å bli gjenstand for offentlig diskusjon. Etter drapsforsøket på Gabrielle Giffords i Tucson i 2011, var det de spesielle høykapasitetsmagasinene som var gjenstand for kritikk. Om det andre grunnlovstillegget skal respekteres, trenger ikke magasiner som gir en ordinær Glock 30 skudd i én ladning være tillat, mente mange, slik som Senator Frank R. Lautenberg.

100-patrons-magasinet James Eagan Holmes brukte under Aurora-skytingen året etter, reiste samme diskusjon. De over tjue døde etter massakren på Sandy Hook Elementary Shool i 2012 åpnet for flere spørsmål, både om bakgrunnssjekk, oppbevaring av våpen og ammunisjon, og poenget med å eie halvautomatiske rifler / militærrifler for sivile (den etter hvert kjente AR-15). Debatten den gang ble ledet an av blant annet daværende CNN-vert Piers Morgan.

Med mindre unntak blir utfallet av diskusjonene heller magre. President Obama forsøkte både å få på plass et forbud mot høykapasitetsmagasiner og AR-15 rifler til sivilt bruk, men ble stanset i Kongressen.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS